LOADING

Type to search

Marknadsföring

Den stora hashtag guiden för Instagram

Catrine maj 30

I den stora hashtag guiden för Instagram hashtags så kommer du bli guidad steg för steg på hur du kan finjustera din Instagram -marknadsföring. Jag kommer att förklara för er vad en hashtag är och i vilka sammanhang man kan använda sig utav dom på bästa sätt.

Läs gärna även mina guider tips för fler följare på instagram och det här betyder instsagramikonerna.

Vad är Instagram hashtags?

Instagram hashtag använder man sig utav för att kategorisera olika bilder och inlägg på Instagram. Med Instagram hashtag så blir det lättare att upptäcka och det ökar räckvidden för dina bilder och inlägg som du publicerar.

Själva hashtagen är uppbyggd av hash-tecknet (#) följt av ett nyckelord som skapar en länk till en samling av andra liknande bilder och berättelser som har taggats med samma nyckelord. Om du till exempel vill hitta ett inlägg med en bild eller berättelse som är mest relevant för ämnet “semester” kan du göra en sökning på Instagram hashtags i appen med hjälp av sökordet #semester.

Då kommer Instagram-appen att ge dig flera olika förslag som t, ex #semesteratresa eller #semesterkänsla. Om du då t, ex väljer semesterkänsla så kommer Instagram-appen att visa relevanta inlägg som har taggats med just den hashtaggen #semesterkänsla med dom populäraste och dom senaste taggade inläggen.

Var kan jag använda Instagram hashtags?

Tips på läsning

En hashtag används i bildtexten, kommentarerna, i biografin och i Instagram Stories. Många som använder sig utav Instagram hashtags föredrar att använda Instagram hashtags i den första kommentaren i sina Instagram inlägg istället för i bildtexten.

För att lägga till en hashtag i en Instagram berättelse så skriver du in din hashtag i din berättelse med hashtag-tecknet # och det nyckelord som du vill tagga din berättelse med.

Du kan också lägga till en hashtag via sticker menyn genom att välja ”Aa” symbolen högst upp till höger och skriva in #-tecknet och det nyckelord som du vill hashtagga. Då kommer det upp flera förslag som du kan välja på.

Hur många hashtags kan jag använda på Instagram?

Instagram har satt en gräns för Instagram hashtags med 30 hashtags per inlägg. Instagram hashtagens är 30 st som max per inlägg. Du kan lägga till dina hashtags i bildtexten och kommentarerna men det får inte överstiga 30 hashtags.

Om du till exempel lägger till 20 hashtags i bild texten och sedan lägger till 20 st hashtags i den första kommentaren så kommer inte dina hashtags i den första kommentaren att visas när du sen publicerar.

I Instagram berättelser så kan du som mest lägga till 10 st hashtags per berättelse.

Kan jag använda skiljetecken i Instagram hashtags?

Nej. Du kan inte använda skiljetecken som till exempel punkt, komma eller kolon. För då kommer skiljetecknet att bryta länken.

Kan jag använda siffror i Instagram hashtags?

Ja det kan du göra. Fördelen med att använda sig utav siffror i dina hashtags är att det sticker ut på ett bra och unikt sätt och du kan skapa flera olika varianter av ett och samma nyckelord.

Kan jag använda emojis i Instagram hashtags?

Ja det kan du göra så länge det inte du använder ett skiljetecken då du bryter länken.

Så här väljer du Instagram Hashtags

Hashtag kan man använda över flera olika branscher och ämnen och det finns flera miljoner hashtags att välja mellan och därför så kan det vara bra att göra lite undersökningar innan du börjar med dina hashtags.

Det du kan göra är att göra lite olika sökningar i Instagram hashtag, och då kommer du också få se hur många inlägg som har taggats för det sökord du har angivit.

Men eftersom Instagram samlar data (information) om dom olika hashtaggarna i dom olika nischerna och ämnena så kan Instagram hjälpa dig med att ge olika förslag på populära hashtags som du kan använda till att marknadsföra dina inlägg.

Så tar du reda på din målgrupp och vilka hashtags du ska använda för att nå ut till den målgruppen

För att ta reda på vilken din målgrupp är på Instagram så är det bästa och enklaste sättet att kolla vilken dina konkurrenters målgrupp är. Deras målgrupp är också din målgrupp.

Kolla vilka av dina konkurrenter som utmärker sig och vilka hashtags dom använder för att nå ut till den målgruppen.

Vilka hashtags ska du inte använda dig utav?

Hela grejen med att använda sig utav hashtags är att nå ut till så många som möjligt på Instagram. Men när man använder sig utav Instagram hashtags så är det en bra idé att använda sig av relevanta hashtags som genererar like och följningar.

Det finns dom som till exempel använder sig utav hashtagen # follow4follow men det är inte bra långsiktigt då den hashtagen används för att få fler följare men som inte är till någon nytta.

Använd dig istället utav hashtags som din målgrupp använder sig utav. Det är bättre långsiktigt och dina följare är mer engagerade att följa dig.

Spåra dina hashtags

För att spåra dina hashtags så är min rekommendation att notera vilka hashtags du använder dig utav och sen att du använder dig utav ett analyseringsverktyg.

Med ett analyseringsverktyg kan du spåra innehåll resultatet för varje mätvärde, inklusive räckvidden, engagemang och visningar av dina inlägg.

Genom att spåra dina hashtags så kan du samla in data (information) och förbättra din Instagram hashtag strategi.

Bonus tips – Hashtags

  1. Hashtags i din biografi – En fördel med Instagrams senaste uppdatering är att man kan lägga till en hashtag i sin biografin på sitt Instagram-konto. Då det endast är tillåtet att lägga till en länk i bio.n (biografin) så är det ett perfekt tillfälle att använda sig utav en hashtag för att kunna berätta mer om dig själv.Följ Instagram hashtags
  2. En annan fördel med en av Instagrams senaste uppdateringar är att man nu inte bara kan följa instagram-konton utan man kan också följa hashtags. Det gör att du får ett bredare urval av Instagram-konton att följa och inlägg att läsa och få inspiration av.
  3. Hashtag trender
  4. Att hålla koll på vad som trendar och vilka hashtags som är populäraste kan vara bra om du vill förbättra eller optimera din hashtag strategi.
  5. Ett sätt som du kan hålla koll på dom senaste hashtag trenderna är genom att göra sökningar på olika hashtags i Instagram-appen och att ständigt google efter dom senaste trenderna på Google.
  6. Användargenererat innehåll
  7. För dig som företagare så kan dina kunder i vissa fall vara dom bästa marknadsförarna för ditt Instagram-konto.

Mer tips på läsning

Matfotografering – 10 tips när man ska fotografera mat.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *