LOADING

Type to search

Fotografering

Fotoinspiration – Hitta den unika i varje bild, 6 tips

Catrine maj 06

Här har jag samlat 6 bra tips för fotoinspiration av 3 etablerade proffs.  Få ett nytt perspektiv och inspiration av att ta unika och personliga foton.

Under varje tips finns en länk som går till respektive fotografs yotubevideo där ni kan se mer ingående vad fotografen menar.  Ni får förövrigt gärna följa mig på Youtbe här.

Tips 1. Fota ur olika perspektiv

Det här tipset är från Peter McKinnon. Hur får man samma objekt att se olika ut och varje bild står ut från sig själv?

Det finns många sätt, vinklar och delar man kan ta en bild på en person eller objekt. 

Hur tillverkades objektet? Hur sattes objektet ihop?  Vad kompletterar objektet?  Vad används det till? Vem använder det? Vad är demografin? Genom att ställa sig själv en rad olika frågor så växer det fram olika typer av bilder man kan ta.

Se vad Peter McKinnon menar här.

Tips 2. Tänk i grupper av bilder

Även tips två är från Peter McKinnon. Det går att få fram fler bildidéer genom att tänka mer ur ett holistiskt perspektiv.  Hur är objektet en del av något större?  Hur kan man få med dom andra delarna? Genom att försöka se det större sammanhanget kan man få fram fler idéer till bilder. 

Se vad Peter McKinnon menar här. 

Tips på läsning

Tips 3  Hitta inspiration från olika källor

Det går att hitta fotoinspiration från så många ställen idag. Dan Bullman’s favorit källor för inspiration är exempelvis Instagram, fotoböcker och Youtube.

När du har fått en idè så kolla på vad du kan göra annorlunda och gör en to-do list och beta av alla punkter så att du kan ta ditt foto som du fick inspiration till att göra.

Se Dan Bullman’s tips här.

Tips 4 . Fånga stunden

Man vet aldrig när nästa fotomöjlighet väntar runt hörnet. Genom att ha ett öppetsinne och tänka kreativt, så öppnar upp en värld av möjligheter. Testa att gå ut med den du ska fota och se om det finns något att använda sig utav. Det kan vara på en gata där det kommer en förbiåkande buss eller taxi eller varför inte framför ditt favorit cafè. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Se vad Dan Bullman menar här. 

Tips 5. Lek med färger

Färger kan ge uttryck för olika saker. Det skiljer sig åt från person och kultur.

Att färger förekommer i foton faller oftast naturligt in i bilden. Men som fotograf har du möjlighet att välja vilka färger som ska vara med i fotot och då kan det vara bra att tänka på vilka signaler färgerna ger oss människor beroende på från vilken kultur vi kommer ifrån.

T, ex är vitt enligt Brooke Shaden en ljus och positiv färg som jag förknippar med t,ex bröllop och dop. Men för någon annan som har en annan kultur än vad jag har så kan det betyda rena motsatsen.

Därför så kan det vara bra att ta reda på vad dom olika färgerna betyder för dom du fotar åt.

Se vad Brooke Shaden menar här.

Tips 6.  Tro på dig själv.

En av de viktigaste aspekterna enligt Brooke Shaden är att vara positiv och ha glädje till sina foton.

Känner man att man är fast med sin fotografi bör man försöka hitta saker som inspirerar och motiverar. Fota det man själv tycker om och inte för någon annan. 

Låt inte de ”dåliga” bilderna definiera dig, fokusera på de bra bilderna anser Brooke.

Se vad Brooke Shaden menar här. 

Mer tips på läsning

Fotografiska – Utställningar Hösten 2019

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *