LOADING

Type to search

Fotografering

Matfotografering – 10 tips när man ska fotografera mat.

Catrine maj 08

Här har jag samlat 10 tips för att fotografera mat på bland annat instagram. Lyckas med din matfotografering. Länkar finns till videoinstruktioner på Youtube.

Själv är jag ingen mästerkock. Men jag älskar såklart att äta gott.  Att ta fram kameran för att ta en eller annan snygg bild på en snygg upplagd tallrik med mat är standard. Med de här tipsen hoppas jag att ni kan hitta lite bra tips för att fotografera mat.

Glöm inte att följa med mig på min Youtube-Kanal här för att följa min vardag som fotograf och fler bra tips.

Tips 1 . Berätta en historia med dina matfoton.

För att skapa en klarare bild till dom som kollar på dina matfoton så kan du göra det genom att berätta en historia med bilderna.

Ibland kan man förtydliga en historia med en röd tråd. Detta genom att till exempel använda sig av matredskap som använt för att tillaga maten.

När du till exempel tar en glassbild, så kan du skapa en scen med skeden som du la upp glassen med och kanske en skål med strössel som du sedan ska hälla över glassen innan du äter den.

Se vad Caitlin Shoemaker menar här.

 

Tips 2. Skala av objekten i ramen.

När du fotar så tar man ju oftast kort ifrån olika vinklar och det kan ta ett tag att bli nöjd och att få den där rätta bilden.

Men ett tips som Caitlin Shoemaker delar med sig utav i videon är att man ska skala av sakerna i bilden så att dom hamnar utanför ramen.

På så sätt så ser bilden större ut och man slipper det tråkig och stora tomma ytorna som blir i bilderna.

Se vad Caitlin Shoemaker menar här.

 

Tips 3. Interagera med maten

Fotografen och Youtubern Miranda Gardley tycker att man ska interagera sig med maten i bilden. Det ger en bättre känsla för vad som händer i bilden och man kan enklare känna igen sig eller bli inspirerad.

För att göra bilden med maten mer intressant kan man t, ex äta lite av maten, lägga upp mat på en sked eller gaffel eller ta med dina händer i bilden.

Se vad Miranda Gardey menar här.

 

Tips 4. Redigera dina matbilder till Instagram med Facetune.

Enligt Miranda Gardley själv som hon beskriver i sin video Instagram How To: Food Photography + Editing. Är appen Facetune den bästa redigeringsappen för bilder på instagram.

I appen så finns det flera bra användarvänliga filter som man kan sätta sin personliga ton med. Bilderna blir snygga och ändrar inte utseende eller färg när man scrollar.

Se Miranda Gardley’s tips här.

 

Tips 5. “The Aerial Angel “.

I Josh Katz youtube film Food Photography for beginners så berättar Josh och hans medverkande Alexa från kanalen Eating NYC, om hur man som nybörjare kan få fina matbilder med det så kallade “The Aerial Angel”.

The aerial angel är när man fotografera uppifrån på maten eller som dom förklara det i videon över huvudet fågelperspektiv.

Det ger en vacker bild över maten och ger en känsla av gemenskap om man då t, ex lägger till ett par händer eller människor som samlats runt maten.

Se vad Josh Kratz menar här.

 

Tips 6. Food in the air.

Att fotografera maten i luften eller som Josh kallar det Food in the air är ett bra sätt att fånga mat som är enkla att hålla i som t,ex en glass eller en bulle eller något annat som äts med händerna.

Det ger en snygg och det är enkelt att skapa en scen som ger ett mer berättande perspektiv av bilden.

Se vad Josh Kratz menar här.

 

Tips 7. En ren lins ger bättre matbilder.

Att man ser till att ens fotolins är rengjord och fri från smuts och damm kan vara en självklarhet för många men om man ska fota med sin mobil så är detta viktigt att tänka på det.
Mobilen är för många en vardagsapparat som vi nästan använder konstant och då är det rätt troligt att fotolinsen blir smutsig.

Därför så kan det vara bra att alltid göra rent linsen med en duk eller tröjan du har på¨dig. Då slipper du suddiga bilder.

Se The Bite Shot tips här. 

 

Tips 8. När du fotar mat med mobilen.

Om du har en nyare version av iPhone eller en Android telefon som t, ex Samsung så kan du dra nytta av mobilkamerans olika fotolägen. För dig som äger en iPhone så är inställningen porträtt i kameran det optimala när du ska ta ett foto på din mat enligt Joanie på sin Youtubekanal Bite Shot. 

Men om du har en Android så har du en inställning som passande nog heter mat (i alla fall på min Samsung ). Och med den inställning är allt redan anpassat för att fånga den där perfekta matbilden.

Se vad The Bite Shot menar här.

 

Tips 9. Redigera dina bilder med Lightroom.

I Youtubefilmen How to edit photos for instagram så beskriver Nisha från RainbowPlantlife att man helst ska undvika att använda något av instagrams filter när det kommer till bilder med mat.

Filtrerna i Instagram är inte anpassade för mat och kan få dina matbilder att framstå som dassiga och orealistiska. Använd istället Lightroom som Nisha i videon rekommendera. Lightroom kostar dock en del. Däremot går det att testa kostnadsfritt i sju dagar till den som vill göra det.  Bör nämnas att det finns andra alternativ. Kanske har du som läser något favorit verktyg? 

Se vad RainbowPlantlife menar här.

 

Tips 10. Hitta en balans i dina foton när du redigerar

När du ska redigera en bild med mat som du har fotat så behöver man hitta en balans med färger, ljus och kontrast. En bild som har för mycket ljus, färg och kontrast kommer att se onaturlig ut.

Försök istället att få så mycket balans i bilden så att maten ser naturlig ut och aptitlig.

Se RainbowPlantlife tips här.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *