LOADING

Type to search

Uncategorized

När är Halloween i Sverige 2019 och varför firar vi det?

Catrine sep 30

Halloween är idag en av världens största och uppskattad högtider då vi firar med läskiga utklädnader och massor av godis och bus.

Men vilket datum är det Halloween i Sverige 2019 och varför firar vi Halloween som vi gör idag?

När är det Halloween i Sverige 2019?

Den dag som är det rätta datumet för Halloween för alla år som kommer och har varit så är det faktiskt den 31 oktober. Det har alltid varit den 31 oktober och kommer alltid vara det datumet man “egentligen” ska fira Halloween.(Källa: temadagar.se/halloween/)

Tips på läsning

Varför firar vi Halloween?

Halloween är en gammal högtid och tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden då man verkligen trodde på onda väsen och andar som hemsökte ens gårdar och hus.

Det kommer ursprungligen från Irland och Skottland och har sedan lång tid tillbaka firats. Från början så var det inte riktigt en fest utan mer en nödvändig tradition som årligen utfördes den 31 oktober då skördesäsongen var slut.

I den gamla tron så trodde man att runt den 31 oktober vid skördens slut att onda andar och väsen kom tillbaka till världen för att ställa till oreda och sätta skräck i alla levande människor.

Men det var också natten då ens döda återvände för att spendera tid med sina fortfarande levande familjer. Detta idag kanske låter som en trevlig upplevelse men då var det inte så trevligt.

När det var hungersnöd både i Irland och på Skottland så var det många som utvandrade till USA under 1800-talet. Genom att dom utvandrade så tog dom även med sig sin tro och sina traditioner.

Detta gillades inte så mycket av den högre samhällsklassen i USA och istället för att fira en så läskig och deprimerande högtid så gjorde dom om den till en glad och ljus högtid.

Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

Genom att det nu istället skulle vara roligt och festligt med Halloween så började företag att tjäna pengar på denna tradition och anpassade då varor till temat Halloween.

Det är därför som vi idag firar Halloween som vi gör idag med masker och läskigt gott godis som är formade som ögon och maskar.

Mer tips på läsning

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *