LOADING

Type to search

Marknadsföring

Podcast – Vad är det och hur funkar det?

Catrine sep 16

Vad är en podcast?

En podcast är ett ljud avsnitt som man kan lyssna på i appar eller på internet. Att lyssna på podcast är oftast helt gratis men det finns även podcast som man måste betala för att kunna lyssna. (apple.com)

Varför heter det podcast?

Namnet podcast kommer ifrån en sammanslagning av orden Pod och Broadcast. Pod i ordet podcast syftar på Apples produkt Ipod som betyder kapsel och cast som kommer från det engelska ordet broadcast som betyder sändning. (wikipedia.org)

Tips på läsning

Lyssna på podcast utan internet

Hur fungerar en podcast och hur gör man för att lyssna?

En podcast fungerar som så att det är en eller flera personer som spelar in sig själva när dom pratar om en sak eller ett ämne. I en podcast så är det också vanligt att man klipper in andra ljudklipp för att förstärka inlevelsen i podcasten och tydligheten.

Som exempel så kanske man väljer att prata om ett speciellt djur och tar med då djurets läte i inspelningen för att budskapet och inlevelsen.

Efter att man har spelat in avsnittet av podcasten så laddar man upp det i en app eller på en webbsida där andra kan lyssna på podcasten.

Så gör du för att lyssna på en podcast

För att lyssna på en podcast så behöver du tillgång till en mobil, surfplatta eller dator. Att lyssna på en podcast är enkelt och det går snabbt att komma igång.

Här är en punktlista på hur du ska göra.

  1. Öppna upp appen där poddar finns i mobilen eller surfplattan. Om du ska lyssna via datorn så startar du upp den och går in på webbläsaren.
  2. Sök efter en podcast som du vill lyssna på eller sök efter ett ämne som du vill att podcasten ska handla om. Du kan göra sökningen på datorn eller i en av apparna som vi har gett tips om längre ner i guiden.
  3. När du har hittat den podcast som du vill lyssna på t, ex i Player FM eller på internet så trycker du på den podcast som du tycker verkar intressant och lyssnar.
  4. För att lyssna så trycker du på play symbolen för det pod avsnitt som du vill lyssna på.

Enklare än så blir det inte. Det bästa med att du kan lyssna på podcast i mobilen är att du kan lyssna när du vill och var du vill. (theguardian.com)

Tips på populära appar där du kan lyssna på podcast.

Mer tips på läsning

Hur gör man för att starta en podcast?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *